تاریخچه دیجیتال مارکتینگ
حدود ۱۵ سال بعد از ارسال اولین سیگنالهای رادیویی توسط مارکونی، در زمستان سال ۱۹۱۰ برای اولین بار آوای موسیقی اپرای متروپلیتن از طریق سیگنالهای رادیویی به گوش مردم رسید، و همانطور که حدس میزنید این اتفاق هیجان انگیز! مردم را به خرید بلیت برای تماشای اجراهای بعدی ترغیب کرد؛ و دیجیتال مارکتینگ متولد شد. بدون کوچکترین اثری از تلفنهای همراه هوشمند، اپلیکیشنها، فیس بوک و شبکههای اجتماعی؛ خیلی زود صاحبین کسب و کار، متوجه قدرت رادیو برای افزایش فروش و کاربرد آن در بازاریابی شدند.
برخلاف چیزی که غالب افراد تصور میکنند، دیجیتال مارکتینگ مترادف با بازاریابی اینترنتی نیست. دیجیتال مارکتینگ میتواند هم آنلاین و هم آفلاین انجام شود.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
خیلی ساده و بدون استفاده از واژههای پر زرق و برق، دیجیتال مارکتینگ برقراری ارتباط با مخاطبان و مشتریان با استفاده از ابزارهای الکترونیکی و دیجیتال است. از بازاریابی تلویزیونی و تلفنی تا بازاریابی شبکههای اجتماعی. در حقیقت تمام فعالیتهای بازاریابی که با استفاده از ابزارهای الکترونیکی انجام میشوند در حوزه دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال قرار میگیرند.
بنابراین دیجیتال مارکتینگ از دههها قبل وجود داشته و لزوما کانالهای بازاریابی آنلاین مثل ایمیل مارکتینگ، سئو، بازاریابی شبکههای اجتماعی را شامل نمیشود.
فعالیتهای بازاریابی در حوزه دیجیتال را میتوان به دوبخش اصلی آنلاین و آفلاین تقسیم کرد. بازاریابی آنلاین ۷ لایه عمومی را شامل میشود که در نوشتههای قبلی درباره آنها صحبت کردهایم و در اینجا با اشارهای کوتاه به این ۷ کانال، بیشتر بر جنبه آفلاین دیجیتال مارکتینگ تمرکز می کنیم.
۱) سئو (SEO) یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو
۲) بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM
۳) بازاریابی محتوایی
۴) بازاریابی شبکه های اجتماعی
۵) تبلیغات کلیکی یا PPC
۶) بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
۷) بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ
بازاریابی دیجیتالِ آفلاین را میتوان به ۴ دسته اصلی تقسیم بندی کرد.
دستهاول شکلهایی از بازاریابی آفلاین هستند که با استفاده از ابزارهای دیجیتال کیفیت بهتری پیدا کرده اند. در این حالت از ابزارهای الکترونیکی برای بهبود تجربه کاربران استفاده میکنیم. دسته دوم یعنی بازاریابی با استفاده از رادیو تقریبا قدیمیترین شکل دیجیتال مارکتینگ است و بازاریابی تلویزیونی هنوز هم در زمره محبوبترین روشهای بازاریابی قرار دارد. دسته چهارم بازاریابی تلفنی است که عموما آن را با «تماس سرد یا Cold Calling» میشناسند.
از نگاهی دیگر، بازاریابی دیجیتال را میتوان به دو بخش درونگرا و برونگرا تقسیم کرد. بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing غالبا در بستر اینترنت اتفاق میافتد و در آن بازاریابها با تولید محتوا (کانتنت مارکتینگ) سعی در کشاندن مخاطبان به وبسایت یا دیگر بسترهای آنلاین خود دارند. بهترین مثال از این شکل بازاریابی، تولید محتوا در وبلاگ و تمرکز بر کانال سئو است.
در بازاریابی برونگرا یا Outbound Marketing یک پیام تبلیغاتی را بدون در نظرگرفتن علاقه یا عدم علاقه، مرتبط یا نامرتبط بودن پیام به مخاطبان، در دید آنها قرار میدهیم. در این حالت سعی میکنیم تا جای ممکن در دید افراد بیشتری قرار بگیریم و توجه افراد بیشتری را به خود جلب کنیم. برای مثال تبلیغات بنری رستورانها در وبسایتهای خبری که از سراسر کشور بازدید کننده دارند شکلی از بازاریابی بروانگرا است.
در بازاریابی برونگرا میبایست سعی کنیم تا جای ممکن علاوه بر جلب توجه، برای مخاطبان جذاب باشیم؛ موضوعی که غالبا در کپی رایتینگ معنا پیدا میکند. این در حالیست که در بازاریابی درونگرا، در کنار استفاده از تواناییهای یک کپی رایتر، بر تولید محتوای ارزشمند تمرکز میکنیم.
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
با در نظر گرفتن این موضوع که بازاریابی اینترنتی زیر مجموعه بازاریابی دیجیتال (و بخش آنلاین آن) است، موارد زیر را بعنوان متریال یا ابزارهای عمومی دیجیتال مارکتینگ میتوان فهرست کرد:
محتوای بلاگ
کتابهای الکترونیکی
اینفوگرافیکها
دستگاهها و ابزارهای تعاملی
شبکههای اجتماعی
رپورتاژها، بنرها و …
بروشورهای آنلاین
متریالهای برند (لوگو، فونت و …)
ارسال دیدگاه
برای نظر دادن وارد شوید یا یک حساب کاربری جدید ایجاد کنید .